Tuesday, February 16, 2016

Percutian ke Perth (Australia trip 2015) - tips dan perbelanjaan

Alhamdulillah.. kami selamat bercuti ke bumi Kanggaroo Bulan Mac 2015 yang lepas (25 - 30 March 2015)
kenangan indah yang x boleh lupa.. memang best..terasa nk pergi lg..

So kat sini nak kongsi tips dan perbelanjaan kami ke Perth 25-30 Mac 2015

1) Tiket Flight - RM2850
 - AirAsiaX promo, beli Jun 2014..lama ko! so utk 6 pax (2 adult, 4 kids) = RM2850 , murah.. 

2) Pasport - RM 0
- Pasport kami semua 6 beranak masih berbaki 6 bulan so x yah renew -  jimat

3) Penginapan - RM1500
Time ni x reti lagi nak guna Airbnb so guna booking.com je la utk penginapan. so kitorg booking kat Criterion Hotel Perth. Kami pilih hotel ni sebab dekat dgn city n easy access dgn all public transport kat CBD (Central Bussiness District). First, harga bilik RM1100 tapi lupa sbb kena ambil bilik besar.. kami kan ramai.. takut x lepas ngn rules kat sana. Negara orang kiter kene hati2 sikit.. kalau kat sini .. bantai je nak duk bilik kecik ..xde saper nak check .. ahaha

3) Car rental - RM380
Kami guna khidmat AVIS..mcm senang, sesuai sket terms n condition sykt sewa kereta ni bagi kami compare to other companies , pastu murah gak. Abg asim urus dari Malaysia..before pergi..supaya senang. Kami plan guna kereta sewa last day supaya senang n selesa terus ke airport n just tinggalkan kereta dalam keadaan yg baik. Kalau ada any damage dorg find out..ko jgn rasa lega sgt k..sbb ur credit card dorg hold for at least 2 weeks n dorg akan charge bila2 je..hehe

Kami dpt kereta Starex mpv..nak je minta hat kecik x kesah la himpit2 pun tapi negara luar mmg strict..baby 6 tahun ke bawah mesti duduk carseat , had laju tetap klu x denda, n bnyk lg la.
So total up MPV + 2 carseat + Garmin (GPS) + insurance + petrol mmg siap2 penuh = AUD 138 (RM380) ++

Petrol tyme nk return car tank mesti full kbai.


4) Travel insurans - RM21
Abg bli siap2 1 week sblm gerak ke Perth. Utk secure purpose je..ambik ngn takaful ikhlas

5) VISA- ETA (Australia) - RM120
Sila berhubung ngn cik Intan yg sgt femes d mana2 blog utk khidmat visa eta ke Aussie. Mmg cepat n pantas kerja dier. Terbaik.. Dua hari je settle. Eta kitorg apply 3 weeks sblm tarikh nk pergi . so kitorg 6 beranak ..sorang RM20 x 6 = RM120

Dier akan send eta tu thru email. Kita berhubung ngn cik Intan pun thru emel.

6) Tour package - RM1500
Yg ni mahal sket...tapi rasa x mampu kot nk drive jauh2 ke Nambung National park semata2 nk p Pinnacles, Lancelin etc..aku punya survey tak hengat..so akhirnya jumpa ADAMS Tour package kat web...ada bny pakej actually tapi aku pilih yg ke CWP (Caversham Wildlife Park, lobster shack restaurant n tour, Pinnacles, Lancelin sand dunes n orchid Wildlife Park). So total pakej 2 adult + 2 child (nadh n hariz free - 4yrs below) + halal meal = AUD550 (RM1500) ++

rujuk sini -->http://www.adamspinnacletours.com.au/

7) Duit poket (makan + souvenir + emergency) - RM2000
Area CBD mmg bnyk tmpt mkn halal..but kitorg ada be gak mknn dari rumah - just declare n siap2 list ingredient bahan atas paper n dorg lepaskan..lagi2 faham ada anak2 kecik. Kitorg bw Milo 3 in 1,  maggi, biskut anak2, mushroom soup, etc..so semua lepas ..sib baik alhamdulillah. So total up mkn fish n chip kt cicerellos, kailis , kebab etc n shopping sikit kt Watertown, Fremantle = RM2000 (rasa x smp kot)

So total cost keseluruhan kitorg ke Aussie 6 orang  = RM8370

Klu korang terer boleh lg jimat kot..
Pic 2 nanti sy upload masuk dlm blog
 Next entry to be continued...

xxx

15 comments:

Nurhazirah Azhar said...

Sal tumpang tanya, kereta kat sana maximum berapa org boleh naik?

Nurhazirah Azhar said...

*salam

Hartini Satim said...

Depends pada kereta.. klu mpv 8 seater klu kereta biasa max 5 pax

Hartini Satim said...

Depends pada kereta.. klu mpv 8 seater klu kereta biasa max 5 pax

Amirussalam Aswadi said...

Assalamualikum

Boleh emailkan saya id email puan intan tu tak ?

Terima kasih

Hartini Satim said...

Email cik intan
eta.australia@yahoo.com

Azza Sham said...

Assalamuaalikum puan. Boleh tak share tempat2 yg dilawati di perth . Tq

Raziman Rent Car Sabah said...

Assalamualaikum...

Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

1. Viva RM90
2. Myvi RM120
3 Saga RM120
4. Alza RM140
5. Exora RM150
6. Avanza RM170
7. Vios RM180
8. Urvan RM230

Homestay RM100.00 semalam

Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
0129600702 (Whatsapp)

syuhaini sharin said...

as salam...sy nak tanya elok carseat bawa naik flight / sewa ja drp sana? tq puan

Hartini Satim said...

Nanti sy share

Hartini Satim said...
This comment has been removed by the author.
Hartini Satim said...

Sewa sahaja di sana lagi mudah

Achique said...

Assalam... OK ke sewa kereta dgn Avis.. Confirmation dia anto thru email je.. Boleh percaya ke.. bukan apa.. takut sampai sana, ada masalah pulak... lagi satu.. dia orng terima kan lesen memandu kita.. sbb baca TOR dia mcm nak suruh translate drving license.

Anonymous said...

Kalau nak senang cite jalan jalan sana contact je dgn tour operator kat sana. Ramai dah org kita buat tour tapi kena pastikan yg betul2 genuine la

Mahira travels tu bagus sebab semua holiday bungalow doaorg punya . Tak de sub let ke apa ke. Pastu ada opis kat kl ni kat area kepong

Pakej perth 5h4m ground dlm rm1800++ je sorg ok sgt la dgn apa yg kita dpt

Hari tu sblm pi perth tu ada la singgaj opis diorg. Mmg ok sgt la layanan. Dari staff smpi la boss. Baik2 belaka. Mesra pelanggan. Tak mcm setengah tmpt lain. Malas nak layan.

Aku tak dpt apa comission pun tp aku rasa nak la tlg bg review sbb mmg betul aku terima servis yg sgt baik

Mahira 03627610

Hartini Satim said...

Achique - yup confirmation thru email.. mmg boleh percaya dun worry. Just print out any booking number as a reference tyme purchase car kat kaunter dorg nti.. xde masalah
Lesen memandu kiter diterima pakai di sana xyah translate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...