Tuesday, February 16, 2016

Percutian ke Perth (Australia trip 2015) - tips dan perbelanjaan

Alhamdulillah.. kami selamat bercuti ke bumi Kanggaroo Bulan Mac 2015 yang lepas (25 - 30 March 2015)
kenangan indah yang x boleh lupa.. memang best..terasa nk pergi lg..

So kat sini nak kongsi tips dan perbelanjaan kami ke Perth 25-30 Mac 2015

1) Tiket Flight - RM2850
 - AirAsiaX promo, beli Jun 2014..lama ko! so utk 6 pax (2 adult, 4 kids) = RM2850 , murah.. 

2) Pasport - RM 0
- Pasport kami semua 6 beranak masih berbaki 6 bulan so x yah renew -  jimat

3) Penginapan - RM1500
Time ni x reti lagi nak guna Airbnb so guna booking.com je la utk penginapan. so kitorg booking kat Criterion Hotel Perth. Kami pilih hotel ni sebab dekat dgn city n easy access dgn all public transport kat CBD (Central Bussiness District). First, harga bilik RM1100 tapi lupa sbb kena ambil bilik besar.. kami kan ramai.. takut x lepas ngn rules kat sana. Negara orang kiter kene hati2 sikit.. kalau kat sini .. bantai je nak duk bilik kecik ..xde saper nak check .. ahaha

3) Car rental - RM380
Kami guna khidmat AVIS..mcm senang, sesuai sket terms n condition sykt sewa kereta ni bagi kami compare to other companies , pastu murah gak. Abg asim urus dari Malaysia..before pergi..supaya senang. Kami plan guna kereta sewa last day supaya senang n selesa terus ke airport n just tinggalkan kereta dalam keadaan yg baik. Kalau ada any damage dorg find out..ko jgn rasa lega sgt k..sbb ur credit card dorg hold for at least 2 weeks n dorg akan charge bila2 je..hehe

Kami dpt kereta Starex mpv..nak je minta hat kecik x kesah la himpit2 pun tapi negara luar mmg strict..baby 6 tahun ke bawah mesti duduk carseat , had laju tetap klu x denda, n bnyk lg la.
So total up MPV + 2 carseat + Garmin (GPS) + insurance + petrol mmg siap2 penuh = AUD 138 (RM380) ++

Petrol tyme nk return car tank mesti full kbai.


4) Travel insurans - RM21
Abg bli siap2 1 week sblm gerak ke Perth. Utk secure purpose je..ambik ngn takaful ikhlas

5) VISA- ETA (Australia) - RM120
Sila berhubung ngn cik Intan yg sgt femes d mana2 blog utk khidmat visa eta ke Aussie. Mmg cepat n pantas kerja dier. Terbaik.. Dua hari je settle. Eta kitorg apply 3 weeks sblm tarikh nk pergi . so kitorg 6 beranak ..sorang RM20 x 6 = RM120

Dier akan send eta tu thru email. Kita berhubung ngn cik Intan pun thru emel.

6) Tour package - RM1500
Yg ni mahal sket...tapi rasa x mampu kot nk drive jauh2 ke Nambung National park semata2 nk p Pinnacles, Lancelin etc..aku punya survey tak hengat..so akhirnya jumpa ADAMS Tour package kat web...ada bny pakej actually tapi aku pilih yg ke CWP (Caversham Wildlife Park, lobster shack restaurant n tour, Pinnacles, Lancelin sand dunes n orchid Wildlife Park). So total pakej 2 adult + 2 child (nadh n hariz free - 4yrs below) + halal meal = AUD550 (RM1500) ++

7) Duit poket (makan + souvenir + emergency) - RM2000
Area CBD mmg bnyk tmpt mkn halal..but kitorg ada be gak mknn dari rumah - just declare n siap2 list ingredient bahan atas paper n dorg lepaskan..lagi2 faham ada anak2 kecik. Kitorg bw Milo 3 in 1,  maggi, biskut anak2, mushroom soup, etc..so semua lepas ..sib baik alhamdulillah. So total up mkn fish n chip kt cicerellos, kailis , kebab etc n shopping sikit kt Watertown, Fremantle = RM2000 (rasa x smp kot)

So total cost keseluruhan kitorg ke Aussie 6 orang  = RM8370

Klu korang terer boleh lg jimat kot..
Pic 2 nanti sy upload masuk dlm blog
 Next entry to be continued...

xxx

Thursday, May 14, 2015

Our 8th Anniversary - Johor Bharu trip (Danga Bay, Legoland, Puteri Harbour, JPO)

Our 8th Anniversary – Johor Bharu trip

Walaupun trip ni dah lama (8-11 Nov 2013) tapi baru skg ni berkesempatan utk abadikan kenangan trip ni dalam blog. Biar aku sentiasa ingat semua trip2 yg pernah kami pergi before.Actually banyak lagi trip2 yang terdahulu since 2008 yang kami pergi sekeluarga, yang kebanyakannya trip dalam negara la macam trip ke Penang, Bukit Merah, Pulau Pangkor, Genting Highlands, Colmar tropicale Bukit Tinggi, Cameron Highlands, Genting Highland Resort, Cherating, Pulau Langkawi, the Lost World of Tambun Perak, Ipoh trip, Kuantan trip, Afamosa Resort + Melaka trip, Kelantan - Terengganu (pantai timur) trip, n luar negara ke Singapore + USS etc  tapi tyme tu x pandai lagi berblog2 ni dek..skg je sudah pandai poyo berblog..ko hado?


Day 1- 8/11/2013 (Jumaat)
Check in, Danga Bay, jalan2 sekitar JB

Sambutan anniversary kami yang ke 8, kami plan bawa anak2 kami ke JB. Kami nak ke Legoland pulak kali ni. Kalau trip2 yang dulu, kami ke JB dan kemudiannya ke Singapore (USS). Tapi kali ni kami nak ke Legoland pulak.. anak2 cukup teruja. Promo kat TV memang giler2 pasal legoland sehinggakan nadhirah pun x sabar nak ke ‘lelelend’

Kami bertolak dari KL dalam kol 11 pagi. Perjalanan kami ke arah selatan mengambil masa lebih kurang 3 jam. Disebabkan nak cuti Public holiday, jalan raya agak  jammed dan melambatkan lagi perjalanan kami ke JB. Setibanya kami di sana kami terus ke Hotel Seri Malaysia JB dan check in lebih kurang pukul 4 petang. Selesai urusan check in kami pun berehat dan bersiap2 nak ke Danga Bay malam tu + JJCM area JB. Tengahari tadi kami dah singgah utk solat jumaat n singgah lunch di RnR .

Malam after solat kami keluar utk makan malam. Kami singgah dinner di gerai seafood area Danga Bay. Kami cukup suka ke sini kerana malam yang happening. Ini merupakan kali ketiga kami ke sini n terdapat mcm fun fair utk kanak2, pastu ada aktiviti berbasikal, ada persembahan2 nyanyian..memang best, so aktiviti Day 1 – just ke Danga Bay sahaja

Day 2 – 9/11/2013 (Sabtu)
Legoland theme park (full day trip)


Ok just layan beberapa keping gambar yang sempat kami rakam. Bagi aku legoland memang best. Setanding dengan theme park international. Pasal tu rege dier pun uyooo mahal. Yang bestnya, kami ke legoland ni, tiket free utk kanak2.. sebab kami amik pelekat kat plastic biskut OREO, 'kids go for free'. So memang untung n berbaloi
Perbelanjaan di Legoland:
Total tiket = RM120 adult (utk theme park sahaja , x termasuk water park) x 2 = RM280.
Souvenir = RM100
makan2 = RM40
Total = RM420



























Tyme kami pergi hujung minggu, memang ramai giler orang.. ok la meriah..tapi yg roller coaster best tu cam biasa kene baris panjang la... Tapi roller coaster tu memang best.. anak2 kata cenggini ha..(thumbs up). So beberapa tips nak kongsi klu ada planning ke sini

1) Datang awal, 0930 dh ada kat sana supaya x beratur pjg beli tiket.
2) Bawa extra baju - sbb panas n ada park yg ada splash air n basah2 sket
3) Air mineral - bw la lebih sbb kt sana panas n harga air mineral nya mahal
4) Diaper + susu baby - bawa la lebih sbb kiter akan berada di legoland sehari suntuk.. ko mahal byr
5) Tempat solat, baby changing room, toilet yg sangat selesa mmg available kt sana so x yah risau
6) Legoland sesuai bw anak2 kecik dlm range umur 3-10 tahun sbb klu compare USS, kt sana kebnykn permainan more to dewasa atau utk kanak below 3 yrs mmg x baloi, but legoland ok
7) Retail shop kt legoland jual souvenir agak mahal, siap2 bw duit lebih + ATM kad
8) Sampai2 saja di dlm theme park tu baris siap2 kt roller coaster (sebelah kanan) dulu sbb takut ramai sgt kang melepas , roller coaster ni best!
9) Bawa la bekalan makanan cam roti, biskut, keropok2 etc utk anak2 utk lapik perut
10)Bawa payung, kipas tangan n baju hujan - sbb cuaca x menetu, n open air.. tghari mmg panas giler n takut petang hujan...

kalau nak bli tiket theme park + waterpark kena wat 2 hari.. klu sehari nak cover  theme park n waterpark - rugi.. sbb Legoland theme park ni besar n bny tmpt nak explore so klu terkejar2 nak ke waterpark lg mmg x baloi la.. bayar mahal wuu.So kami explore semua tmpt kt dlm tu, Roller coaster, tgk 4D cinema, main tembak2 air, driving academy, etc. Legoland mmg best!, so inshaAllah next trip nak ke waterpark legoland plak..

Kami masuk start kol 1000 pagi main tak hengat.. n sampai la pukul 1900 - memang bawa anak2 enjoy kt situ smp lebam la. Pastu kami makan malam di restoran KFC kt Mall depan Legoland - Medini Mall, bnyk kedai x bukak lagi tyme ni sebab tempat ni baru siap dibina. Pas makan kami terus balik ke hotel dan berehat.


Day 3 – 10/11/2013 (Ahad)
Puteri Harbour Family Theme Park
The Little Big Club + Hello Kitty land Sanrio (Full day trip)

Ok harga tiket berbeza utk yg Malaysian n non-Malaysian, so sila bw Mykad. Kalau  nak masuk 2 park ni (Hello Kitty n The Little Big Club) = RM85, kalau satu park sahaja RM55. Aku dan suami decide amik The Little Big Club park shj - mcm x larat pulak nak terkejar aktiviti kt tgkt bawah (Hello Kitty) n tingkat 2 dan 3 (Little Big Club). sbb kat sini every hour tu ada je show .. so xnak terlepas.


Perbelanjaan di Puteri Harbour Theme Park:
Total tiket (RM 55/person) x 4 (nadh n Hariz free) = RM220
Souvenir = RM60
Makan = RM50
Total = RM330

Kami sampai awal kt sini dalam kol 9 pagi. Theme Park buka pukul 10. So kami bergambar2 sekitar Mall, dekat Lat's kartunis ada banyak tempat utk mengambil gambar kenag2an, n singgah makan donut cute2 kat deretan kedai kat situ.

Theme Park ni actually ada 3 level. Level first tu Hello Kitty Sanrio. Semua tentang Hello Kitty ada kt sini. serius kiut2 semua.. geram je. Anak2 yg suka n minat Hello Kitty sesuai dibawa ke sini. Anak2 perempuan kami biasa2 shj. So rumah Hello Kitty n semua kaum kerabat lelaki perempuan bangsa Hello Kitty semua ada kt park ni. Ramai pengunjung especially Chinese dtg ke sini. Puteri Harbour theme park ni juga sesuai utk kanak2 1yrs up to 12 yrs. Ala yg tua2 pun happy pe kt sini, sebab theme park dlm Mall yg berbumbung n ada air cond.. x yah berpeluh2 mcm kt Legoland/USS x ke gembira tuh?

So first kami singgah kedai souvenir Hello Kitty dulu, beli fridge magnet etc (mahal2 ko), pastu naik terus ke level 2. Kat sini ada kartun character mcm Pingu, Barney, Angelina the Ballerina, Bob The Builder. Maskot akan keluar bersama dancers yg lain beramah mesra n buat show kat pentas singing n dancing setiap jam. Memang teruja anak2 tengok .. seronok. Anak2 perempuan kami tidak melepaskan peluang utk ke dancing academy with Angelina the Ballerina. Berangan masing2 menari, seronok tengok dorg happy..:)

Tingkat 3 - Thomas n friends punya tempat. Ada macam2 park semua pasal kartun ni. anak2 cukup seronok menaiki tren, bermain di playground kt situ, etc. aku pun xnak kalah jugak.. p jugak naik merry go round alahaii ..haha. aku tengok memang orang2 tua yg berebut2 nak naik itu ini mengalahkan budak2 hahah ko bayar mahal, terpaksa la jadik anak2 riang main game bebudak. Kat level 3 ni ada tempat utk makan. tapi memang mahal. So pls bawalah makanan sendiri siap2 dari luar, so duduk je la kt kerusi2 kat food area kt situ, boleh je.. ada ke patut order nasi n ayam (kecik lak tu) sampai RM15, tapi sbb lapar beli la jugak.So pas habis semus show di The Little Big Club ni dalam kol 6 petang, kami pun turun dan singgah utk bergambar2 sikit di Hello Kitty land tu.. semua park dah close kol 6 saja singgah. Habis kol 6 ptg, kami pun beredar keluar dari Puteri Harbour dan singgah utk makan malam di Restoran Singgah Selalu, Danga Bay.


Day 4 – 11/11/2013 (Isnin)
check out, jalan2 sekitar Nusajaya n ke Johor Premium Outlet (JPO)

Ok hari last kami di sini. Kami sekeluarga check out awal dalam pukul 10.30 pagi. selepas breakfast, kami terus berjalan2 sekitar Nusajaya, bergambar di Puteri Harbour tempat ada kapal2 macam pelabuhan kecil, nanti kononnya akan dibina theme park jugak kt sini. Pastu gerak balik singgah beli kerepek2 di Stesen Terminal Bus Larkin. pastu singgah makan tengahari ..kat gerai jual nasi campur kat mana ye... xingat dah.. tapi mmg sedap n ramai giler orang. Dan seperti biasa kalau dah nak smp highway PLUS nakbalik KL tu singgah la ke JPO. cuci2 mata n beli hand beg , beli coklat2 n meneruskan perjalananbalik ke KL. kami sampai ke rumah dalam kol 10 malam. Esoknye , yes kerja... nice trip n Happy Anniversary to me n abg asim.. alhamdulillah ;)

end






Monday, April 13, 2015

Singapore trip - Panduan nak drive masuk ke Singapore

Salam...
Ok entry ni nak kongsi panduan untuk yang nak drive masuk Singapore.

Maybe ramai yang x berapa berani nak drive sendiri masuk ke negara ni.. mungkin sebab x confident, x tau step by step cara nak drive masuk dan melalui imigresen sana, atau takut atas faktor keselamatan dan jugak mungkin faktor kewangan dsb..

Aku dan suami memang suka travel n suka nak explore benda2 baru especially cara nak ke negara orang. Kira macam cabar diri sendiri.. omputih kata baru 'adventure.'

Memandangkan kami enggak punya sedara mara di Singapura, bukanlah faktor yang boleh membantutkan plan kami untuk menjelajah ke seberang tambak Johor. Kami travel sekeluarga bawa anak2 berjalan2 ke sana tahun 2010 dan repeat semula untuk berlibur di USS pada tahun 2012. So apa yang perlu ada kalau nak drive sendiri masuk Singapore (Untuk yg first time bawa kereta sahaja, kalau dah pernah bawa kereta  n register kat situ x yah risau da just isi white card, top up autopass card n jalannn)


1) Pasport - berbaki 6 bulan tu mcm xde la rigid sangat. Sbb pernah je pasport nak mati 2 minggu lagi tyme nak masuk sana tapi lepas.. but the pegawai imigresen Singapore akan bagi warning suruh alert bende tu la.

2).Insuran kereta

3) Road Tax yang masih bernyawa

4) Isi White card - boleh ambik di imigresen Singapore. Atau boleh jugak minta khidmat2 penulis white card di area JB tapi akan dikenakan bayarann (no, thanks). So bawa la pen siap2.. 2 atau3 batang so yang lain2 leh tolong isi dlm kereta.. kat belakang kereta berbaris panjang.. ko jangan membikin onar lambat2 mengisi white card... weii jammed woo. After isi utk setiap ahli keluarga (memang part ni paling x best) selit each white card pada pasport, bukak cermin kereta sebab pegawai imigresen nak tengok muka setiap orang termasuk la baby.


5) Kena beli autopass card (kadang dorang sebut 'cash card') kepada yang masih belum pernah ada. Autopass ni lebih kurang cam kad touch n go. Untuk bayar tol/parking, etc semua guna kad ni. Register autopass ni atas nama kereta yang kita bawa (no.plat). So jangan hilangkan kad ni.. Cara nak beli autopass - lepas melalui imigresen Singapore ikut laluan merah, rapat tepi n park kereta kat pat yang ada tulis signboard Block/Zon B. ke dalam kaunter/bangunan tu n bawa insuran/geran kereta sebab ada form yang nak kene isi. Lepas tu nanti ada pegawai dier yang akan datang untuk check kereta nyer no. plat and road tax.

autopass - tanya je pegawai imigresen Singapore tu kat mana nak bli kad ni, dorg akan tunjuk cara

Harga Autopass - $10, baki $4 sebab harga kad $6, so nanti kene top up. ada banyak tempat top up di sana nanti, dun worry
kad ni memang penting, utk bayar tol VEP, ERP dan bayar parking pun pakai kad ni. So kena top up kad ni kat mana2 7 eleven kat sana atau booth2 tepi jalan (ada sign board)

6) Lesen memandu - seperti jugak di negara2 lain, pakai lesen memandu Malaysia pun dh ok, xyah nak ada international license

7) GPS - Memang penting, kalau x roaming data, once masuk Singapore line terus xde. So kalau ada GPS at least xde la sesat.. (sesat merugikan masa pecutian)

8) Bayaran masuk Singapore:
  • VEP (vehicle entry permit) - sabtu ahad FREE. isnin-jumaat $35 sehari. tapi utk kad baru ada 10 hari percuma kalau masuk isnin-jumaat.lepas tu baru start cas $35 sehari klau masuk on weekdays
  • ERP (electronic road pricing) - ni mcm bayar tol dlm singapore tu. Tapi sabtu ahad (weekend) FREE. Best kan.
So sepanjang pengalaman drive ke sana memang masuk Sabtu Ahad so xde tol, free

9) Kalau nak keluar Singapore make sure autopass tu ada baki yang cukup, kalau x kena denda so make sure top up dulu sebelum keluar kat 7E

TIPS (amik dari blog ni):
  • kesimpulannya, kalau dtg sabtu ahad, kad autopass perlu bajet utk parking + tol masa nak keluar dr singapore nanti je.
  • masa nak parking, kad autopass tak perlu masukkan, just swipe je. kalau masukkan, dia tolak keluar balik
  • masuk singapore awal pagi untuk elak jem dan keluar sebelum 6 ptg utk ulak jem. ( kalau balik hari)
  • isi minyak kereta penuh2 sebelum masuk singapore sbb harga minyak sana lg mahal.
  • Tukar duit sebelum msuk singapore. Biar lebih jgn kurang kata orang.
  • harga souvenir magnet di uss bermula $3.90 dan ke atas untuk satu. yang cun sikit dlm $5.90 satu (RM15)
  • Murtabak singapore zam zam popular di arab street. Ada chicken, beef, lamb. Harga ikut size S ($6) M($8)
  • ERP tu memang byk dalam bandar singapore tu. Tak sure rate berapa tapi baca2 rate berbeza ikut peak hour. bukan dalam bandar je, tol highway pun guna ERP jugak.
  • sediakan touch n go or smart tag sebab nak keluar n masuk dari imegresen mesia kena bayar. bayaran tunai tak ada.kalau masuk/keluar dari woodland kena bayar rm6.80 kalau masuk/keluar dari tuas rm7.80. pergi dan balik kena bayar tau. maksudnya kalau masuk dan keluar dari woodland rm6.80x2= rm13.60.kalau dari tuas rm7.80x2=rm15.60. so make sure kad touch n go tu mencukupila.
so nak kongsi sket 2 keping gambar percutian kami ke Singapore tahun 2010


Selamat memandu ke Singapura, selamat bercuti... Singapore best!




Monday, April 6, 2015

Sabah Trip - Kundasang (Memorial War)

Ogos 2014


Next, after makan kat KFC hari dah agak petang.. Sabah cepat gelap, means by 6.30 petang dah nak senja..so kami cepat2 pergi ke Kundasang Memorial War. Ni kali kedua aku pegi ngn husband n anak2.. dulu pegi tyme Aleeya n Ain je.. now dah 4 orang anak aku hangkut sekali semua pegi..



Before this aku pernah gi tyme aku sekolah menengah, trip ngan kawan2 sekolah.  Actually tempat ni senang je nak sampai. Confirm x sesat. Kalau dari Kinabalu Park, nanti akan sampai satu round about dan dari situ dah nampak Pekan Kundasang, pastu amik kiri utk exit, n Nampak Alliance Bank, so Memorial War just kat sebelah dia.

So kitorang sampai dah dekat kol 4.30 petang. Masuk RM2/person. Memorial War ni dibina utk memperingati 2300 British dan Australian prisoners of war yang mati during the death march dan hanya ada 6 orang yang survived.the march and dorang kena berjalan sejauh 200km ++ from Ranau to Sandakan. Kat Memorial ni ada 3 different gardens to represent 3 nationalities English, Australia and Borneo. Kat sini bukan kubur dorang.. kubur sebenar dorang ada kat Sandakan kalau x silap..


So kat sini nak share jugak gambar2 kenangan kami kat Kundasang Memorial War. Bagi aku menarik tempat ni.. walaupun ada pokok2 tanaman yg macam dah terjaga, but aku still rasa tempat ni cantik. Kalau pihak pengurusan memorial ni dapat upgrade servis cantikkan lagi landskap kat sini mesti lagik umph..



















So kitorang balik dah nak malam.. kat sini sejuk n lebih sejuk dari Cameron Highlands. Bahaya actually bawa kereta kalau dah gelap kat area ni nak turun balik semula ke Tuaran sebab memang kabus tebal...scary.. pengalaman2 lepas cukup buat kitorang takut sebab kabus yang tebal ni sampai kena pasang high beam .. hahah seriau

so trip ke Kundasang memang best... ada peluang n masa nak pergi lagi banyak tempat kat sini, inshaAllah

i luv travelling..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...